top of page

Leesboeken over het verlies van een ouder

Misschien vind je het wel fijn om even een boek te lezen wanneer je veel verdriet hebt. Je kan jouw situatie er misschien wel in herkennen. Hieronder vind je enkele boeken die gaan over het verlies van je mama of papa. Misschien kan je een van deze boeken uitlenen in de bibliotheek.

 

De dagen daarna – Elle van Lieshout

Mama is dood, maar Lis gelooft het niet helemaal. Mama is immers wel vaker weg – met papa op vakantie of naar het ziekenhuis – en altijd komt ze terug. Als ik nou voortaan iedere keer mijn spinazie opeet, denkt Lis, en al mijn speelgoed weggeef, wie weet is mama er dan ineens weer. Toch is er iets veranderd. Papa lacht zo raar, net of lachen pijn doet, en de ooms en tantes aaien allemaal over Lis’ hoofd en zeggen ‘Och kindje toch.’ Lis heeft genoeg van alle grote mensen die zo vreemd doen. Gelukkig is opa er nog, die Lis heel hoog laat zwaaien met de schommel en samen met haar tussen de jassen aan de kapstok kruipt als Lis niemand wil zien. Door opa begint Lis te begrijpen dat mama nooit meer terugkomt… (vanaf 8 jaar)

 

Water van zout – Bettie Elias

Dries krijgt op een dag te horen dat zijn papa verongelukt is. De moeilijkste tijd van zijn leven breekt aan. Eerst kan hij het niet geloven en is hij ontzettend boos. Maar wanneer hij ook met het verdriet van zijn mama geconfronteerd wordt, beseft hij dat zijn papa nooit meer terug komt. Bij alles wat Dries doet, moet hij aan zijn papa denken. Ze gingen samen naar de voetbalclub en fietsen. Alles herinnert hem aan zijn papa. Gelukkig is opa zijn grote toevlucht. Opa laat hem alles zien van vroeger wat hem aan zijn papa herinnert, want papa vergeten zal hij nooit. Voor Dries zal Papa nooit dood zijn. Een mooi maar triestig en levensecht verhaal, waarin de pijn van de kleine jongen zeer tastbaar is. Alle kleine gelukkige momenten met zijn papa, die voor de jongen zo belangrijk waren, doen je voelen hoe groot zijn gemis wel is. Dries schrijft dikwijls een viertal regeltjes naar zijn papa om hem zijn gevoelens kenbaar te maken. Het verdriet van de mama, opa en zijn kleine zusje zijn heel tastbaar aanwezig. Een hechte familie kan een hele troost zijn wanneer je afscheid moet nemen van iemand die je lief is. (vanaf 8 jaar)

 

Het nieuwe speelhuis – Rob Schoonen

Wat doe je als je moeder plotseling dood gaat? Dan ben je eerst verbaasd, dan verdrietig en heel boos. Dat zijn Charlotte en Kay ook, de hoofdpersonen in het boek Het nieuwe speelhuis. De bezoeken aan hun moeder in het ziekenhuis en de ontwrichte toestand thuis; het wordt broer en zus soms allemaal een beetje teveel. Het idee van papa om een nieuw speelhuis in de tuin te maken lijkt wel leuk, maar dat komt er niet van – zeker niet wanneer mama dood is. Dan hebben Charlotte en Kay lange tijd helemaal nergens zin in. Maar als ze met z’n drieën een prachtig kunstwerk voor haar graf hebben gemaakt, willen ze het speelhuis toch weer opbouwen: een nieuwe speelplek wordt het, waar mama weer even bij ze is. (vanaf 9 jaar)

 

De zomer van snoek – Jutta Richter

Gisela, de moeder van Lucas en Daniël, is zwaar ziek. Ze heeft kanker en wordt niet meer beter. Daniël gelooft dat als hij de snoek kan vangen, zijn moeder zal genezen. Hij gelooft in de snoekgod. Hun buurmeisje Anna krijgt van Gisela een hengelboek cadeau, hoewel ze niet van hengelen houdt. Maar zo brengt Gisela de kinderen weer nader tot elkaar. Ze gaan elke dag samen met het busje naar school. Op het busje beginnen de andere kinderen vragen te stellen over Gisela. Daniël, de oudste van de twee broers, wordt erg opstandig. Stilaan begint de rauwe werkelijkheid tot de kinderen door te dringen. Ze gaan ook elke dag hengelen. Ze oefenen door het vangen van rietvoorns. Daniël wil het hengelen naar de snoek zo lang mogelijk uitstellen. Maar dan is het eindelijk zover… (vanaf 9 jaar)

 

En opeens is alles anders – Yvonne Van Emmerit

Marieke is tien jaar. Ze schrijft brieven aan haar moeder, die plotseling overleden is. Zo leert ze omgaan met haar verdriet. Gelukkig zijn er mensen die haar steunen. Vooral met hulp van de oppas Flossie durft Marieke weer plezier te hebben. (vanaf 10 jaar)

 

Een bed bij het raam – Sylvia Vanden Heede

Stans moeder is ongeneeslijk ziek. Omdat ze toch niet meer kan genezen, ligt ze thuis in een bed bij het raam, zodat ze kan genieten van het zicht op de tuin. Stan gelooft nog steeds dat mama zal genezen, maar op een bepaald moment vertelt papa hem wat er gaat gebeuren. Stan probeert dit zo goed mogelijk te verwerken, maar heeft het er moeilijk mee. Hij vindt het ook niet prettig dat Lieve, een vriendin van mama, haast elke dag komt helpen. Op een dag maakt hij een verrassingscake met een wensboon in. Wanneer hij de boon vindt, geeft hij die aan mama, zodat ze nog een laatste wens kan doen. Ze wil nog één keer naar buiten, in de tuin. Samen met papa en Stan geniet ze van haar laatste wens. (vanaf 10 jaar)

 

Alles is voor altijd anders – Odiel Reef

Je ligt al heel lang op mijn bureau naar me te kijken, om precies te zijn: vanaf mijn 12e verjaardag, nu 8 maanden geleden. Ik wilde graag een dagboek en dat kreeg ik van mijn moeder, eentje met een donkerrode fluwelen kaft waar in zogenaamde gouden letters op staat Diary. En ook al vond ik je meteen mooi, ik kon er toch als maar niet toekomen om echt in jou te gaan schrijven. Vandaag moet ik wel, want er is iets vreselijks gebeurd. Vandaag is mijn moeder zomaar doodgegaan. Dit zijn de eerste regels die Nina in haar dagboek schrijft. Nina verzet zich tegen alles wat er na de begrafenis dreigt te veranderen. Soms heeft ze geen zin meer om verder te leven, dan wil ze zelf ook dood om weer samen te zijn met haar moeder. En intussen gaat het gewone leven door: naar school gaan, een feest vieren, verliefd worden. In haar dagboek schrijft Nina over alles wat ze meemaakt, en vooral over de moeilijke dingen waarover ze met niemand durft te praten. (vanaf 12 jaar)

 

10 000 zoenen – Nel Kleverlaan

Julia’s moeder is twee jaar geleden overleden aan kanker. Julia denkt nog veel aan haar en schrijft haar in haar dagboek brieven. Daarin vertelt ze over haar belevenissen, haar gevoelens en al wat er met haar gebeurt nu ze in haar puberteit is. Ze wordt razend kwaad als ze ontdekt dat haar vader een vriendin heeft, ze snapt niet dat hij zich eenzaam voelt. Wanneer ze op een ochtend ontdekt dat de vriendin is blijven slapen, loopt ze weg en gaat naar het kerkhof. Daar wordt ze gevonden door Joost, een klasgenoot die zijn vader verloren heeft aan kanker en elke week zijn graf bezoekt. Hij neemt Julia mee naar huis en samen kunnen ze goed praten over hun gevoelens. En worden ze verliefd op elkaar… (vanaf 12 jaar)

 

bottom of page